петък, 28 декември 2007 г.

Смъртта в телевизора

Автор:Денислав Василев

От над 50г. и поне до появата на Broadband интернета, телевизията определено доминираше живота на хората. Дори и сега, въпреки позагубените позиции си остава едно от основните средства за забавление и получаване на информация. Дали чрез кабел или сателит има канали за абсолютно всичко, което може да ти дойде на ум, нищо от живота не е спестено при телевизионното отразяване, поне така си мислех до скоро.

Оказа се, че е имало една ниша, която ще бъде запълнена от Нова година, отначало в Германия, но след успеха, който лично според мен няма как да не постигне, скоро ще последва с аналогични телевизионни канали и в други страни, и може би и в България някой ден, имайки предвид традицията с некролозите в България, която е доста по - силна от в доста европейски страни. Стартиращият в Германия телевизионен канал Ethos TV -първият телевизионен канал в света посветен изцяло на смъртта, на истинската смърт, в нейния дълбоко личностен и печален смисъл, а не на престрелките и труповете на килограм, който другите канали "художествено" предлагат.

Замисълът на създателите на канала е да се излъчват видео некролози и документални филми, посветени на смъртта, на фона на траурна музика. Имайки предвид 82 милионна Германия и застаряващата бавно нация там, може би това ще се окаже печелившо решение и ще запълни ниша от която има нужда.

Смъртта, почти във всички общества е някакво табу, и според мен трябва да си остане такава. Показването и по телевизията срещу заплащане няма да я направи по - приемлива и по - позната. Как точно ще се развият нещата предстои да се разбере, но въпреки, че изглежда все още далечно и не засягащо България в застаряваща нация като българската няма да отнеме много време си мисля този "сегмент от пазара" да бъде запълнен.

Тогава ще изникне този морален проблем, трябва ли чрез натискане на бутона на дистанционното да можем да влезем в "техния свят" или това да си остане нещо дълбоко лично?

Няма коментари: